Till startsidan      Styrélius elfiol
Lite information
till dig som har
en Styrélius elfiol.
Styrélius elfiol är instrumentet för den som är mån om fiolkaraktären och som tycker att elfiol klingar lika lite akustisk fiol som elgitarr klingar akustisk gitarr. Detta instrument utmärker sig genom en klang som är klart jämförbar med klangen från en akustisk fiol med mikrofonförstärkning. Den elförstärkta akustiska fiolens klassiska problem med rundgång är borta. Även de ljud som uppstår bara genom att du tar i instrumentet är märkbart lägre. Tack vare ett mikrofonsystem uppbyggt kring en tonplatta så klingar denna elfiol verkligen fiol, både vid låga och höga volymer.                                          

Instrumentet har samma unika mikrofonsystem som Elvari. Kroppen är byggd av tät flygplansplywood (björk). Halsen är traditionellt av lönn och garnityret som sig bör av ebenholz.   Stränghållaren är dock som standard av aluminium med inbyggda finstämmare. Kan som alternativ fås i ebenholz.  

Som en bieffekt är Styrélius elfiol även en perfekt övningsfiol. Som sådan behöver den inte ens anslutas till förstärkare. Den har ändå tillräckligt hög akustisk volym, och så god klang och dynamik att man gärna övar på den oförstärkt. Grannar, familj och husdjur till glädje.
Elfiolen har volymkontroll. Den kan fås antingen fyrsträngad eller femsträngad. Den femsträngade har även altfiolens C-sträng. Båda har samma normala fiolmensur. Standardkulören är röd.


Här ett klipp
från 2016 med Jan Hellberg Latin Jazz Septet. Janne  spelar på elfiol nr1,
den första  jag byggde till honom 1997.   https://www.youtube.com/watch?v=BPP1HDfKsFY

Kontakt:  www.styrelius.seelfiol